Най-добрите кожи за изработка зимни палта

Кожено облекло: палто, яке, сако, панталон, кожа, кожени, естествена, самур, чинчила, хермелин, астраган, визон, бялка, белка, мечка, рис, каракул, пони, видра, койот, нутрия, катерица, пор, опосум, лисица, агне, бобър 

 

САМУР 

Руският самур все още се цени най-високо и скъпо сред кожите в света, заради легендарната си гладкост, леко тегло и изключителна рядкост. Цената на едно малко яке от самурена кожа започва от около 21 800 лева, а висококачествено палто от сребриста кожа може да достигне над 200 000 лв. 

ЧИНЧИЛА 

Това е скъпа и деликатна кожа. Дрехата от чинчила е знак за престиж и лукс. Произвежда се трудно и по-рядко от самура, и може да се намери на цени, които все пак не са чак толкова високи и варират от 40 000 лева за едно палто до около 150 000 лева. Няма кожа, която да се нуждае от повече грижа, но и няма такава, която да е по-мека от чинчилата. 

ХЕРМЕЛИН 

Някога е била кожата на кралските европейски семейства. Руският летен хермелин (златен цвят) и зимен хермелин (бял, или понякога със следи от черни ивици) са редки и скъпи, а цените им варират от 40 000 до 80 000 лв. 

АСТРАГАН 

Гладка, лека, лъскава и равна като тъкан, но и леко вълниста, руската овца каракул се причислява към шикозното, но и скъпо горно облекло с трудно кроене, или костюм с пола, или вечерно облекло – дори под формата на рокли. Цените на дребно започват от около 16 000 лева и достигат до 35 000 лева и повече. Ако се добави и популярната яка или ръкавици от руски самур то цената скача още. 

ВИЗОН 

Кожата от визон е най-популярната от всички продавани по света кожа. Продава се в голямо разнообразие от ценови решения. За опитното око съществува огромна разлика между дългокосместата норка, която струва 3900 лева, и онази която струва 40 900 лв. 

БЯЛКА 

Като северноамериканска кожа от диво животно бялката предлага топъл, златен оттенък, някъде между златен самур и златно-оцветената норка, а каменната бялка е в кремаво бежово, но носи и тъмно кафява шарка, тонирана в синьо при най-висококачествените и варианти. Цените варират от 12 000 до 25 000 лева. 

КОЖА ОТ МИЕЩА МЕЧКА 

Това е кожа с дълъг косъм в сигнално сиви и челни отсенки. Палтата от миещата мечка се продават на дребно на цени между 3 000 и 80 000 лв. 

РИС 

Дивото окосмение на риса, което се предлага в разнообразни типове облекла беше любимо на всички през 80-те години. Всъщност през разцвета на кожената индустрия, палтото от корема на руски рис беше върхът на всички покупки, които са свързани с кожи, при цени на дребно от 300 000 лева. Благодарение на по-строгата линия на 90-те години тези цени паднаха значително, но специалното пухкаво, белоснежно палто на черни петна все още е нещо рядко и скъпо. Рисът е разпространен в Северна Америка и Русия, като по-скъп е руския. “Коремчето” на необработената кожа обикновено е по-бяло, има по-дълъг косъм и е по-скъпо в сравнение с “гърба”, който обикновено е по-сплескан и има повече кафеникави отсенки. Днес едно палто от кожа на руски рис струва около 70 000 лева., а за сравнение - палта от руски рис, при които се използва цялата кожа струват около 20 000 лева.Това, което е ушито изцяло от кожа от коремчето на риса струва повече от палто, което използва само гърба на кожата или цялата кожа. 

ПЕРСИЙСКИ КАРАКУЛ 

Днешните палта от персийски каракул нямат нищо общо с повсеместните, тежки черни якета от 50-те години на 20 век. По-добрата технология позволява на кожарите да третират парчетата кожа, като леки кожи и дори, като такива с две лица или велурени. Това добавя към стойността им и към модата, но също и към цената. Палтото от персийско или каракул агне започва от около 7 000 и достига до 16 000 лева. 

ПОНИ 

Едно погрешно възприето название, което идва от модните линии на 90-те години и което днес дизайнерите наричат кожа от пони, всъщност е телешка кожа. Освен това тя отново е на мода, особено в изработката на гладка, лъскава кожа за поли, къси якета и горно облекло. Тя не е непременно много скъпа кожа, но цените и зависят от този, който я продава, от дизайнера, както и от цветовете (естествените черно-бели десени са по-евтини от боядисваните), също и от количеството използван материал. За горно облекло цените на дребно варират от 4 000 до 12 000 лв. 

ВИДРА 

Кожа със средна дължина и невероятно лъскава повърхност, като видрата обикновено е запазена кожа за мъжко облекло и струва между 6 000 и 11 000 лева. 

КОЙОТ 

Грубоватата и рошава дългокосместа кожа на койота обикновено се използва за мъжки якета и има кадифен оттенък. Не е много скъпа. Цените са от 3 000 до 7 000 лева. 

НУТРИЯ 

Кожата от нутрия произхожда от Северна и Южна Америка, но най-вече Аржентина. Стрижат я и я боядисват за лайнер към дъждобрани или към палта от деликатна материя, като кашмира. Нутрията има изгодна като цена. Продава се на цени, които зависят от материята, с която ще бъде съчетана. Варират от 2 5000 до 9 000 лева. 

РУСКА КАТЕРИЦА 

Дрехите от руска катерица са рядка срещани в Северна Америка, но сиво-сините разцветки на кожата обикновено се боядисват и се използват, като италианско дизайнерско решение, предпочитано заради нежността му и липсата на спарващ ефект. Руската катерица се продава на цени от около 7 000 лева. 

ПОР 

Ако не беше отличителната му и сигнална маркировка, кожата от пор можеше да бъде объркан с тази на норката. Тази кожа е с произход Скандинавия или Русия. Тя е обект на изследване по контраст с кафяво-черните предпазни снопчета козина и шарките, противопоставени на бялата козина отдолу. Една дреха струва от 6 000 до 10 000 лева. 

ОПОСУМ 

Като цяло разпространен в Австралия и Нова Зеландия, кожата от опосум обикновено е къдраво-дебела и груба и се използва за лайнер на мъжки палта на цени от 2 500 до 6 000 лева. 

ЛИСИЦА 

По-голямата част от лисичите кожи, които се продават се отглеждат в Скандинавия. Излизат в няколко различни цвята, които се използват или в естествен вариант, или в изкуствено боядисан вариант. Пухкавите якета от лисича кожа в светъл оттенък се продават на дребно средно от 4 000 до 20 000 лева. Съответно цената им скача още повече, ако са производство на топ дизайнери. Естествената лисича кожа от Северна Америка, включително червената дива или сребърна лисица, вървят на доста по-ниски цени. Поради това палтата от лисица с дължина до коленете, въпреки че не са широко достъпни, могат да бъдат закупени на дребно за около 3 000 лева.


МУСКУСЕН ВОДЕН ПЛЪХ 

Мускусният воден плъх е от Северна Америка и кожата му може да се оценява, както по естествената и красота (има отличителни отсенки, които включват кафяво, бежово и сиво) или по дълбоките красиви тонове, с които украсяват спортните якета. В зависимост от процеса на обработка този тип кожа може да струва от 2 000 до 6 000 лева. 

МОНГОЛСКО-ТИБЕТСКО АГНЕ 

Като най-бляскава от всички, кожата на монголското/тибетското агне е единствената кожа с дълъг косъм, която при това е къдрава. Тя изпъкна през този сезон със завръщането на по-пищен стил, чието начало е положено от лисичата кожа. Тази кожа е на цени около 800 до 5000 лева. 

БОБЪР 

Пред последното десетилетие палтата от светлокосмест и стриган бобър станаха много модерни и сега ги срещаме сред колекциите на топ дизайнерите, както и на масовия пазар. Палто от естествена кожа на дългокосмест бобър струва от 3 000 до 7 000 лева., докато цената на едно палто от стригана и боядисана кожа обикновено започва от 6 000 и достига до 10 000 лева., а даже и повече при някои дизайнери. 
Кожата от стриган бобър е много по-скъпа кожа, отколкото необработената кожа с дълъг косъм от бобър и това далеч не се дължи само на модната линия.  

* Забележки: NA

източник


 

 





{START_COUNTER}