Каква е връзката между противозачатъчните хапчета и заболяването на венците ?

Жените по време на различните промени в тялото пубертет, бременност и менопауза, имат значително повишени хормонални нива за разлика от мъжете. Тези хормонални промени повишават риска от заболявания на венците и пародонта, което повишава и риска от загуба на зъбите.Пародонталните заболявания или както

повечето хора ги наричат – заболяванията на венците, са хронични бактериални инфекции, които постепенно увреждат костта и венците поддържащи зъба.

Ако остане нелекувана тази инфекция може да доведе до загуба на зъба. Основната причина за тази инфекция са бактериите и техните токсини в плаката по зъбите.

Други фактори са стрес, пушене, диабет, неправилно хранене и др.

При жените хормоналните колебания водят до промени в организма. По време на пубертета и менструацията например, продукцията на полови хормони – прогестерон и естроген се увеличава. Това води до по-лесно възпаляване на венците, те са склонни към подуване и кървене.

При някои жени може дори да се наблюдава т. нар. менструален гингивит – появява се кървене и възпаление на венците точно преди началото на цикъла и след края му изчезва.

По време на бременността при много жени се наблюдава т. нар. гингивит на бременността. Обикновено започва през втори-трети месец и към осмия месец се влошава. Проявява се с кървене и подуване на венците. Дори може в някои случаи да се наблюдават туморовидни разраствания, които са доброкачествени и се отстраняват от специалист. През периода на бременността е необходимо поддържането на много добра орална хигиена и редовни прегледи при стоматолог.

Друг фактор, който се отразява на здравето на венците и пародонта са контрацептивите.

Те наподобяват в тялото на жената ”мнима бременност” – повишените хормонални нива предизвикват подуване на венците и възпаление.

Необходимо е поддържането на много добра орална хигиена.По време на менопаузата, когато отново има промени в организма може да се появят симптоми, като болка, промяна във вкуса и чувство на парене. Всичко това може да се контролира и предотврати чрез добро поддържане на хигиена -четкане и почистване с конец, редовни прегледи при стоматолог и професионално почистване.

Противозачатъчните хапчета и заболявания на венците

Съвременните проучвания показват, че в някои случаи контрацептивите могат да окажат влияние върху венците. Изследване на Британската Академия по Ендокринология доказва, че възпаление на венците (гингивит) е по-често срещано при жени приемащи противозачатъчни таблетки. Това е особено силно изразено при жените необръщащи внимание на хигиената.

Вече е известно, че при бременните жени, нивата на хормони (прогестерони и естрогени) са високи. Това води до разширение на кръвоносните съдове и подуване на венците. След раждането отокът намалява – резултат от нормализирането нивата на хормоните.

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Хипноза, хипнотерапия, регресия, регресивна хипноза

Уроци по хипноза. Как се прави. Обучение по хипнотерапия и хипнотизиране за лечение

Лечение чрез хипноза и уроци по хипнотизиране. Обучение по хипнотерапия и Ериксонова хипноза. Как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *