Коженият екип и моторите

"Кожената екипировка има статут на една от най-здравата и надеждна екипировка за мотоциклет. Коженото облекло – от черното яке на „лошото момче”, до отлично скроеният цял екип, е най-надеждния начин за протекция. Уви, този вариант може да бъде доста стресиращ за портфейла. Също така, поддръжката на кожените дрехи изисква специални грижи. Трябва да се поддържа със специални спрейове и да се почиства редовно. Ако ви вали продължителен дъжд, в един момент може да започне да пропуска. Затова, купувайки си кожен екип, е добре да имате под ръка и специален дъждобран, който да предпазва кожата. Най-добрият вариант е покупката на екип от висококачествен телешки бокс с подплата. Повечето модели се предлагат с твърди протектори за раменете и лактите, и мек – за гърба. Някои например, имат възможност за добавяне на СЕ-протектори, в случай, че карате по-бързо и рисково. Ръбовете на ръкавите са от материята Chamude и има система за по-добро охлаждане. Важно е да прецените за къде точно ви трябва екип. Ако карате предимно в града, коженият вариант не е най-добрия. В горещините, на къси разстояния, си е истинска мъка да носите такова облекло. Много кожени модели (якета, панталони и ръкавици) са снабдени със специална мембрана. Това е плат, с много и ситни дупчици, които са по-малки от капката вода, но пък са по-големи от молекулата на парата. Следователно, когато се изпотиш при 40 градусова жега, мембраната няма да смогне да изпари всичкото количество течност, което тялото ви отделя. Резултатът е моторист, сварен в собствен сос.

Обикновено, кожената екипировка се купуваза спортно и бързо каране. Не че не става и за разходки, напротив. Но за състезания например, е абсолютно задължително екипът да е от кожа и да е цял. Какво ще рече това? Под цял екип се разбират две неща: първо – за любителско състезание на писта якето и панталонът могат да се съединяват чрез цип; второ – за професионално състезание е забранено двете части да могат да се разделят, екипът е като гащеризон и при евентуално пребиване няма опасност компонентите да се отделят. Освен това моделите за supermoto, са снабдени с т.нар. аеродинамична гърбица, която при юнашко падане може да ви спаси живота.

Като оставим настрана спортните модели кожени екипи, има и такива, които са по-туристически и с по-леко ниво на протекция. Почти всички имат възможност а сваляне или добавяне на протектори, и меки и твърди.

Панталоните например имат „слайдери” на коленете, които, ако не карате спортно, могат да се махнат. По принцип, функцията на слайдерите е да предпазват външната страна на коленете, които понякога се опират в асфалта (при състезания например) и по този начин, не позволяват костюмът да се протрие. 
Вариантите за кожена екипировка са много, като се започне от вида кожа и се стигне до степента на протекция. Може да си купите с твърди, с меки или без никакви протектори. Чопърските кожени дрехи са именно такива – от лека кожа и без протектори. Дори някои модели имат ресни други аксесоари, които изглеждат отлично на мотор, но нямат практическо приложение.

Почти всички видове кожена екипировка, са снабдени с т.нар. zip-out liners (нещо като парче кожа върху ципа, което не позволява навлизането на студен въздух) и са доста подходящи за каране както през хладноватия aприл, така и през задушния aвгуст.
Ако климатът, където живеете, е студен, то изборът на подвижна подплата е почти наложителен и би ви осигурил безпроблемно и комфортно каране за дълго време. От друга страна, много е важно якето да има добра вентилация. В горещи дни това си е направо благодат. Когато се спрете на даден модел, обърнете внимание как са разположени отворите, добре е да има и на гърба, не само отпред.

Същото важи и за кожените ръкавици. Има такива, които са с изключително здрави карбонови протектори и съответно – са най-скъпи. За туристическо каране ще ви свършат работа кожени ръкавици с мека защита на най-рисковите зони. Предлагат се модели и с протекции от специална сплав (в никакъв случай не става дума за пластмаса). А за да се определят най-рисковите и проблемни зони, производителите извършват редица тестове. Така, на местата, където има най-голямо триене или например на кокалчетата на пръстите и дланта, които при евентуално падане са изложени на най-голям риск, е добавено допълнително парче кожа или съответно – протектор. 
Летните кожени ръкавици обикновено са перфорирани, а зимните са снабдени с мембрана. Но при сух студ и продължително каране, текстилните са може би по-добър вариант. Класическите рокерски или чопърски ръкавици стават както за пролет и есен, така и за горещо лято. Въпрос на вкус и финанси.
Това е в сила и за кожения екип като цяло. За едни кожата е непрактична, за други – необходимост... Вие решавате какъв екип да си вземете. Само не забравяйте, неговото предназначение е да ви пази... не само от травми и охлузвания, а и от настроенията на негово величество Времето! "
 
следва продължение 




{START_COUNTER}