:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,767,859
Активни 202
Страници 15,482
За един ден 1,302,066

Опасен разтвор за лещи води до ослепяване

Фирмата "Бауш енд Ломб" изтегля продукта ReNu with MostureLoc от пазара
Рисковият продукт на "Бауш енд Ломб".
Американски разтвор за лещи води до гъбична инфекция и ослепяване, съобщават информационните агенции. Опасният продукт ReNu with MostureLoc на американския производител на офталмологични продукти "Бауш енд Ломб" се предлага и в българските аптеки, отбелязва БТА.

В съобщение, публикувано в американските вестници, "Бауш енд Ломб" съветва потребителите в САЩ засега да използват друг разтвор, защото "сигурността на Renu with MoistureLoc е под въпрос". Предполага се, че той е свързан с гъбичната инфекция Fusarium keratitis.

Зареждането на магазините с този разтвор бе спряно, след като 109 пациенти от 17 щата, използващи разтвора, се заразили с гъбичната инфекция през последните 10 месеца. Ако не бъде лекувана, тя може да предизвика нараняване на роговицата и ослепяване. Симптомите са замъглено зрение, болки и зачервяване, обилен секрет и засилена чувствителност към светлина.

Компанията пояснява, че е опасен само разтворът, който е произведен в заводите в САЩ. Засега няма данни за заразени от произведените в Европа ReNu with MostureLoc. В България се продават предимно разтвори, които са с произход от ЕС.

Срещу компанията вече са внесени шест съдебни иска от пострадали клиенти. Всички потърпевши са използвали разтвора на "Бауш енд Ломб" за почистване на лещите си. Адвокат от Маями поискал колективен статут за делото, заведено срещу компанията от негова клиентка. Той смята, че ще има още много ищци, и иска обезщетение от по 75 000 долара за всеки потърпевш.

Администрацията за храни и медикаменти е започнала щателна проверка в завода на "Бауш енд Ломб" в Грийнвил в щата Южна Каролина. От три седмици инспектори изследват санитарно-хигиенните условия в завода, но засега не са открили следа от заразата.

"Ако нашият продукт има проблем, ние непременно ще го открием и ще го отстраним", обещава директорът на компанията Рон Зарела в открито писмо. "Ако не - клиентите ни ще могат да бъдат сигурни, че проблемът не е в нас."

Над 30 милиона американци използват контактни лещи. Една трета от тях употребяват продуктите на "Бауш енд Ломб". ReNu with MostureLoc се появи на пазара през 2004 г. Миналата година продажбите му надхвърлиха 45 млн. долара.
6
7181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Април 2006 01:33
Кой, каквоот е надробил ще сърба. Навсякъде по света стават фалове с лекарства. Но в страните, където гражданските общества са силни, хората получават яки обезщетения от провинилите се.
21 Април 2006 06:36
Хм странно ползвам съм Бош&Ломб и наистина са много добри
21 Април 2006 08:12
Още колко ли опасни продукти ще ни набутат??
21 Април 2006 09:44
Само такъв разтвор ползвам и за сега не мога да се оплача.... На кутията обаче пише, че е произведен в Италия, а не в САЩ. Надявам се и занапред да няма проблеми.....
21 Април 2006 10:30
явно и FDA струва колкото ХЕИ - нищо

21 Април 2006 11:00
Правете като мен, носете цайси
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД